Att äta som en elitidrottare

Den som drömmer om en karriär som hockeyspelare på elitnivå måste tänka på sin träning och ännu viktigare, tänka på vad den personen äter. Men, innebär det att du inte får äta lördagsgodis eller ta en öl med laget någon gång emellanåt? Nej, du behöver inte på något sätt exkludera alla goda (mindre nyttiga) delar av din kost. Utan den viktigaste prioriteringen är att hålla en bra balans mellan kosten och din träning.

Sveriges olympiska kommittés riktlinjer

Enligt Sveriges olympiska kommittés riktlinjer inkluderar en rad faktorer att ta hänsyn till. Bland annat menar de att det är viktigt att beräkna utifrån sig själv. Genom att räkna ut vad just du behöver och lägga upp en individuell kostplan är det lättare än någonsin att hitta en bra balans. Många elitidrottare får hjälp av sitt lag, sina tränare och/eller sin förenlig. Men, om du vill börja någonstans själv kan du fundera på hur intensiv den träningsformen du utövar är, hur ofta du tränar (antal timmar/vecka) och på hur mycket du rör dig i övrigt samt hur gammal du är. Forskningen visar att en elitidrottare måste sätta i sig cirka 3000-6000 kalorier om dagen.

Fördelningen mellan olika näringsämnen är också viktigt att fundera på, en kost baserad på 3000 kalorier i choklad är svår att orka träna mycket på. Enligt Sveriges olympiska kommittés riktlinjer bör det huvudsakliga intaget vara kolhydrater, åtminstone 60% av dagsbehovet i alla fall. Dessutom bör matchdagar innebära ett ännu större intag av kolhydrater, uppemot 75% av dagsbehovet. Fett bör motsvara cirka 25% av kosten för en elitidrottare. Och för protein ligger rekommendationen på runt 10%.

Det allra viktigaste när det gäller kost och träning som många som inte är elitidrottare eller tränar på en högre nivå ofta glömmer är att dricka tillräckligt med vätska. Enligt Sveriges olympiska kommittés riktlinjer bör en idrottare dricka minst en liter vatten per träningspass.