Skridskor – Ett viktigt verktyg inom ishockeyn

Alla som någonsin har sett en hockeymatch vet att spelarna har skridskor på sig. Men, de är bara de som är mer insatta som har koll på att det finns en mängd olika skridskor för olika tillfällen och sporter. Och då åsyftas fler varianter än enbart de för hockey och konståkning. Dock kanske den som bara åker skridskor emellanåt inte behöver de dyraste skridskorna för att exempelvis åka skridskor på kanalen i Amsterdam.

Historia och kuriosa

I tusentals år var skridskor främst ett färdmedel för att transportera sig själv och saker på. Och först de senare hundra åren har det utvecklats olika typer av skridskor och skridskon förekommer i fler och annorlunda sammanhang. De äldsta skridskorna sägs vara över 20.000 år gamla och de hittades i Holland, något passande med tanke den intressanta artikeln nämnd ovan om just Holland och närmare i Amsterdam. Därefter spred sig kunskapen vidare över vattnet (kanske med hjälp av just skridskorna) till Europa och norra England bland annat. Skridskorna har naturligtvis utvecklats på en mängd sätt sen dess. Men, det var redan för cirka 3000 år sedan som skandinaverna utvecklade den första skridskon som mest kan liknas vid den vi använder idag. De första tävlingarna i skridskoåkning gick av stapeln i Holland.

Åka skridskor i Amsterdam

Holländarna har sedan länge varit bra på skridskor och i artikeln ovan framkommer det att när kanalen i centrala Amsterdam fryser till is förvandlas den till världens häftigaste skridskobana. Så, om du är förtjust i och bra på att åka skridskor är det smart att besöka Amsterdam under kallare delarna av året. Då kan den som vill upptäcka hela staden på skridskor istället för via båt som är det som är vanligast under sommarhalvåret. Det du behöver ha i åtanke är att kanalen inte fryser till is varje år, när det hände tidigare i år var det sex år sedan det hände sist.