Spel och filmer om hockey

Utöver dokumentärer om hockey, en hel drös med hemsidor, bloggar, podcasts och liknande finns det dessutom många spel, filmer, tv-serier och sällskapsspel baserade på hockey.

The Mighty Ducks

En film om hockey som de flesta har en relation till oavsett hur stort eller litet ens hockeyintresse är, är filmen The Mighty Ducks som på svenska heter Mästarna. Filmen hade premiär redan 1992 och den handlar i stora drag om en advokat som spelade ishockey som ung. Men, som med tiden bytte ut sin hockeyklubba mot reservoarpennan och blev framgångsrik advokat istället. Dock åker han fast för rattfylleri och döms till samhällstjänst och genom det tvingas han ta sig an det här juniorlaget. Filmen har sedan 1992 fått två uppföljare.

Bordshockey, en egen sport

Det finns tävlingsmänniskor överallt och även om syftet ofta är att spela vänskapliga matcher med olika typer av bordshockey som utgångspunkt kan det ibland vara på blodigt allvar också och inte alltför ofta förs noga poängräkning. Numera ordnas det dessutom både SM och VM i det klassiska spelet och det har fått smeknamnet “Schack i 100km/h”.

Det klassiska bordshockeyspelet som funnits på de flesta fritidsgårdar och i många hem sedan generationer består av en rink och hockeyspelare som rör sig genom att de som spelar drar i spakar av olika slag. Spelet uppfanns redan i slutet på 30-talet och utvecklades sedan under kriget i Stockholm. Men, det första patentet gick ut 1957 och då tog en annan tillverkare över och det vi idag ser som det klassiska bordshockeyspelet föddes.

Det första svenska mästerskapen i bordshockey gick av stapeln redan 1982 och sedan dröjde det inte många år innan det fanns ett riksförbund för bordshockey, Svenska Bordshockey Förbundet. Sedan dess finns det ett tjugotal nationella förbund också och det allra första VM:et ägde rum i Globen 1989 och det spelas fortfarande vartannat år.